potravinářství
Mlékárna, Rybena, Drůbežářské závody, VESEKO a.s.
čp. 550
Mlékárna
V letech 1942/43 byla na zelené louce počata výstavba první mlékárny ve výběžku, která zahájila provoz v roce 1944. Tento podnik byl v provozu ještě v roce 1950, kdy pro zhoršenou situaci v zemědělství (zmenšující se stavy hovězího dobytka a tím zmenšení přílivu základní zpracovatelské suroviny – mléka) byla také zrušena. O zdroj energie se postarala stará lokomotiva, která tu pracovala do padesátých let, než byla postavena nová kotelna. V roce 1952 bylo vnitřní strojové zařízení demontováno a dělníci, kteří zde pracovali, zazdili v láhvi list, který byl objeven v roce 1984 při přestavbě. Od roku 1952 do jara 1955 byla budova nevyužita.
V roce 1959 se začala mlékárna přestavovat v podnik zvaný Rybena, který začal zpracovávat ryby. Zajímavé byly pro obyvatele chvíle, kdy nákladní automobily přivážely z nedalekého nádraží tuňáky. Ocasy velkých ryb čněly nad korby aut a říkalo se jim bomby.
Po ukončení zpracovávání ryb nastává doba drůbežářských závodů. Během tohoto období se přešlo na výrobu konzerv s drůbežím masem. Prvním ředitelem v nové továrně byl Erich Witte.
Dne 15.března roku 1955 se počala v této opuštěné a značně zničené budově budovat první konzervárna v Československu na zpracování rybího masa. Závod nesl jméno Rybena n.p. V závodě se zpracovávaly ryby snad z celého světa, zejména však ze Sovětského svazu a Japonska. Nejznámějšími výrobky byly konzervy: sleď v oleji, makrela v oleji, různé výrobky z tuňáků, dále pak polévky Pirát a Neptun, měly vynikající chuť. Však také na výstavě Ex Plzeň byla celá řada těchto výrobků oceněna nejvyšším vyznamenáním, jako příklad uvádíme konzervy: Makrela na pórku a Sardel na česneku.
Závod ročně zpracoval více jak 200 tun rybího masa v hodnotě asi 6 000 000,- Kčs. Konzervy byly expedovány i do Maďarské lidové republiky.
Pro výtečnou hodnotu svých výrobků získal závod čestný titul “závod 20. Výročí SNP” a “Závod vzorné jakosti”, dále pak do trvalého vlastnictví získal standartu IV. Všeodborového sjezdu, prapor krajského potravinářského průmyslu a prapor podnikového ředitelství. Práce ředitele p. Virta byla oceněna vyznamenáním “Průkopník socialistické práce” a “Nejlepší pracovník resortu”. Také dalších 15 pracovníků závodu obdrželo resortní vyznamenání.
Pro zaměstnance byly vybudovány nové šatny, koupelny, kantýna a před závodem parkoviště. Závod má také vlastní studny pro vodu potřebnou v provozu a tím nezatěžuje městskou vodovodní sít a svůj transformátor elektřiny.
V roce 1983 došlo k další zásadní změně. Výroba rybích konzerv byla zrušena a závod přešel ke konzervárenskému podniku Severočeské drůbežářské závody Příšovice. Změnou závodu se změnila i náplň a drůbež vystřídala ryby. Prvními výrobky jsou konzervy: Krůta s vejci, Slepice na smetaně, a Cikánské bistro.
Do roku 1989 bude závod nákladem 65 000 000,- Kčs zcela přebudován takříkajíc “na zelené louce” a hlavně zvětšen. V dosavadní budově byla zbudována a osazena moderním zařízením varna, následovala budova nové paštikárny. Nový závod byl zcela zmodernizován. V nové budově je zřízeno sanitární zařízení, pro zaměstnance moderní jídelna, klubovny a sauna. Současně bude budována i čistička odpadních vod, která je pro čistotu zdejších toků tolik potřebná.
Velkoobchod se smíšeným zbožím “Gedeka“ byl zrušen a budova čp. 499 byla zčásti přebudována na bytové jednotky a zčásti jako sklad hotových výrobků Drůbežářských podniků.
Unikátní záznam českého rozhlasu Vltava http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2835487
nebo
http://<iframe src="http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2835487/embedded" scrolling="no" style="border:none;height:160px;width:100%;overflow:hidden"></iframe>
(stáhni a přehraj, dálka 10 min.)